"Ούτε το μικρό μας δακτυλάκι για την ένωση"
ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

20 Μαΐου 2017

Δεν θυσιάζουν ούτε μία «γαλάζια ψήφο» για χάρη της επανένωσης και της ειρήνης

 • Προεδρικό και «ενδιάμεσοι» επιλέγουν να ξοδέψουν και το 2017 εξευμενίζοντας τον απορριπτισμό και το βόλεμα στη διχοτομική πραγματικότητα. 
 • Εθνικιστική-αντικομμουνιστική δικτατορία, όργανο και φρούριο» του δυτικού ιμπεριαλισμού ήταν πάντα η Τουρκία – Το ζητούμενο είναι τι θέλουν και τι κάνουν οι Κύπριοι.
Του Στέλιου Στυλιανού για τη ΓΝΩΜΗ, 28/4/2017
 • Σίγουρα, η κατάσταση στην Τουρκία δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
 • Αν μάλιστα, αυτή η ζοφερή και εμφυλιοπολεμική εικόνα συνδυαστεί με την ισχυρή και πολύχρονη πια σύγκρουση στη Συρία, την τρομοκρατία και τα κουρδικά ζητήματα που συνεχίζουν να μπαίνουν επιτακτικά, είναι αναπόφευκτο να οδηγούμαστε σε αναλύσεις που δεν ευνοούν την υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου.
 • Παρόλα αυτά, η επιχειρηματολογία που θέλει την Άγκυρα να κρατά το «κλειδί της λύσης» του Κυπριακού και που εξαρτά τις όποιες θετικές εξελίξεις στις αποφάσεις των εκάστοτε πολιτικών ή στρατιωτικών ηγετών της κατοχικής δύναμης, δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη.
 • Κακά τα ψέματα, το έχουν καταλάβει πλέον ακόμα και τα παιδιά για τα θελήματα στα γραφεία της διεθνούς διπλωματίας, το ε/κυπριακό πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο, ομοίως με το αντίστοιχό του τ/κυπριακό, δεν πετάνε και τη σκούφια τους για τη συμφωνημένη από το 1977 ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Κύπρου.
 • Κι ας μη γελιόμαστε, ακόμα και αν η Τουρκία του Ερντογάν συναινέσει σε μια διαδικασία εφαρμογής και εγγυήσεων που θα είχε συμφωνηθεί στις δικοινοτικές συνομιλίες, υπάρχουν ισχυρές καθεστωτικές δομές σε βορρά και νότο που θα παλέψουν μέχρις εσχάτων για να υπερασπιστούν τη διχοτόμηση και κατ’ επέκταση τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής.
 Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
 • Τα τοπικά συμφέροντα που κρατούν την Κύπρο μοιρασμένη δεν είναι αμελητέα και είναι ικανά να ανατρέψουν κάθε θετική προοπτική και σχετικά εύκολα, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με τον κανονισμό της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού «δημοψηφίσματος» του 1950 στα σχολεία που έδωσε εκ νέου αφορμές για πάγωμα της διαδικασίας.  
 • Στην εξίσωση της λύσης πρέπει ως εκ τούτου να υπολογίζεται και η αποδεδειγμένη πια απροθυμία των εθνικιστικών κομμάτων όλων των αποχρώσεων για ένα έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό με την άλλη μεγάλη κοινότητα.
 • Αυτές οι ακραίες απόψεις που έχουν παρεισφρήσει και ηγεμονεύουν πλέον τον λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο», πρέπει να ηττηθούν πολιτικά και να παραμεριστούν αν πραγματικά θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τη διαίρεση και να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου.
 • Τουναντίον, τις βλέπουμε όχι μόνο να αναβιώνουν αλλά και να ωθούν σε συνολική απόρριψη του συνεταιρισμού και της συμφιλίωσης στο νησί, επαναφέροντας συνθήματα και λογικές που μας στοιχίζουν για δεκαετίες.
 • Η ευθύνη του ΔΗΣΥ και του Αναστασιάδη γι’ αυτή την τραγική κατάσταση είναι αδιαμφισβήτητη και έχει ήδη καταγραφεί. Ο Συναγερμός και ό,τι εκφράζει, προτιμά ξεκάθαρα να συνοδοιπορεί με τον εθνικισμό και τον εξτρεμισμό παρά να επενδύει στην προοπτική της επανένωσης του λαού και του τόπου.
 • Τα ίδια έκανε και στις προηγούμενες δύο προεδρικές πενταετίες του ο ΔΗΣΥ, με ηγέτη τον Γλαύκο Κληρίδη την περίοδο 1993-2003 και δεν αποτελούν έκπληξη οι σημερινές προτεραιότητες «μαθητή» του, Νίκου Αναστασιάδη.
 • Σημασία για το χώρο του μεγάλου κόμματος της Δεξιάς έχει κυρίως η επαφή με τον κόσμο που εμφορείται από τα ιδεώδη της «ελληνικής Κύπρου», παράλληλα με τη συντήρηση των γνωστών πελατειακών του δεσμών με μερίδα της κοινωνίας.  
 • Το Κυπριακό μπορεί, ξανά, να περιμένει, αφού στην ουσία δεν αποτελεί προτεραιότητα για καμιά πολιτική δύναμη στις ελεύθερες περιοχές, εκτός από το ΑΚΕΛ και τις συμμαχικές του δυνάμεις.
 • Φλέγον ζήτημα για το Προεδρικό και τους «ενδιάμεσους» είναι η ανανέωση της εξουσίας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και δεν θα θυσιάσουν ούτε μία «γαλάζια ψήφο» για χάρη της επανένωσης και της ειρήνης.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Ο ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ  
 • Η διαχρονική πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό πάτησε και με τα δύο πόδια στον εξτρεμισμό και το μαξιμαλισμό των Ελληνοκυπρίων και αυτό συνεχίζει να κάνει και σήμερα.
 • Από το 1955 η τούρκικη εξωτερική πολιτική κάθεται στην «κλούβα», περιμένοντας τις γνωστές αυτοκαταστροφικές «πάσες» των εθνικιστών στην Κύπρο για να εδραιώσει τις διχοτομικές της πολιτικές στο νησί.
 • Η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και στο εσωτερικό τους από τα μέσα της δεκαετίας του 50’ μέχρι και την εισβολή του 1974, ήταν το υπέδαφος πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η παρούσα διχοτόμηση. Και εργολάβοι αυτού του αιματηρού διαχωρισμού, της ποδηγέτησης της γνήσιας λαϊκής θέλησης για ειρήνη, ισότητα και προκοπή, ήταν οι ένοπλες εθνικιστικές οργανώσεις των οποίων ηγήθηκαν οι Γρίβας και Ντενκτάς.         
 • Έχουν δίκιο οι Τουρκοκύπριοι και πείθουν τη διεθνή κοινότητα όταν ισχυρίζονται πως η πολιτική ηγεσία των Ελληνοκυπρίων δεν ήταν ιστορικά έτοιμη να αποδεχτεί την πολιτική τους ισότητα πάνω στο νησί. Πως θεώρησε και θεωρεί την Κύπρο ελληνική και τους ίδιους ως μειονότητα, με φωτεινή εξαίρεση πάντα την Αριστερά που πρωτοστατεί στον αγώνα για επαναπροσέγγιση και αδελφοσύνη.
 • Και είναι απόλυτα ορθό από κάθε πρίσμα και ιστορική ανάλυση, πως το ενωτικό ζήτημα και ο ελληνοκυπριακός εθνικισμός που οικοδομήθηκε γύρω απ’ αυτό, αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο ανάφλεξης με το οποίο πυροδοτήθηκε ο τουρκοκυπριακός εθνικισμός, η καταστροφική ανάμιξη της Ελλάδας και ο προστατευόμενος από το ΝΑΤΟ επεκτατισμός της Τουρκίας.
 • Η Τουρκία ήταν πάντα μια επιθετική, αντικομουνιστική και στρατοκρατική δικτατορία, όργανο και «φρούριο» του δυτικού ιμπεριαλισμού, με ή χωρίς χούντες και «σουλτάνους».
 • Το ζητούμενο είναι τι θέλουν και τι κάνουν οι Κύπριοι σε κάθε φάση της ιστορίας, αν διευκολύνουν τον τούρκικο επεκτατισμό ή αν τον εκτροχιάζουν μέσα από δημοκρατικά-δικοινοτικά μέτωπα αντίστασης που προτάσσουν την ισότητα του λαού και την ενότητα του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...